Onderzoek
Met de aanpak van jonge aanwas staan de partners voor de aanpak van een zogeheten ‘wicked problem’. De afgelopen jaren hebben we mogen ervaren wat wel en wat niet werkt door proefondervindelijk te doen en te leren.
Theoretische basis
In de ontwikkeling van Kapot Sterk is rekening gehouden met inzichten over gedragsverandering. Toch hebben we moeten constateren dat er meer nodig is om een goed onderbouwd programma te ontwikkelen en op die manier bij te dragen aan de ontwikkeling van evenwichtige interventies, waarin aandacht is voor eventuele ongewenste effecten. Daarom zijn we met TNO aan de slag gegaan om een nieuwe wetenschappelijk geïnformeerde basis te leggen voor het programma van Kapot Sterk.
Wil je de gehele theoretische basis lezen. Klik dan hier!
Doorontwikkeling
Sinds januari 2023 zijn wij bezig geweest met het vertalen van de lessen naar een doorontwikkelde versie van Kapot Sterk. De uitvoering hiervan ligt sinds december bij Oké op school. Oke op school heeft de docentenhandleiding volledig onder de loep genomen en in eind mei 2024 een vernieuwde versie van het programma opgeleverd. In het najaar van 2024 zullen we met een zevental gemeentes een pilot gaan draaien met deze nieuwe versie van het programma. Om de kwaliteit en haalbaarheid hiervan te waarborgen, is het van belang om ook tijdens de pilotfase te onderzoeken welke knelpunten en/of verbeterpunten er zijn.
Procesevaluatie
Onderdeel van de doorontwikkeling is ook een procesevaluatie geweest die uitgevoerd is door AEF. Dit was nodig om naast de inhoudelijke verbetering ook aandacht te geven aan het proces en daarmee de duurzaamheid, kwaliteit en implementeerbaarheid van het onderwijsprogramma. Met de komst van de nieuwe versie wordt ook het (implementatie)proces veranderd. Na de pilotfase zal door AEF een tweede procesevaluatie uitgevoerd worden. Deze procesevaluatie richt zich op het systematisch beoordelen van de implementatie van Kapot Sterk. Door gedetailleerde analyses van de uitvoeringsprocessen en het verzamelen van feedback van zowel deelnemers als uitvoerders, helpt AEF ons om inzicht te krijgen in de sterke punten en verbeterpunten van het programma. Deze evaluatie zal ons in staat stellen om de implementatie van Kapot Sterk verder te optimaliseren, zodat we consistentie en kwaliteit in de uitvoering kunnen waarborgen en uiteindelijk een effectiever en beter onderbouwd programma kunnen bieden. Half januari 2025 zal dit onderzoek afgerond zijn.
Effectmeting
Het programma van Kapot Sterk is kandidaat gesteld voor een effectevaluatie dat uitgevoerd zal worden door EPIC. Dit onderzoek zal plaatsvinden onder leiding van prof. dr. Jessica Asscher, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. Het volledige onderzoek, inclusief alle voorbereidingen, zal ongeveer 4 jaar in beslag nemen.
NJI accreditatie
Vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid hebben we de opdracht gekregen om Kapot Sterk geschikt te maken voor publicatie in de ‘Databank Effectieve Jeugdinterventies/Justitiële interventies’. Dit vereist een uitgebreide procedure, inclusief een grondige beoordeling en uiteindelijk een besluit van een onafhankelijke commissie. Ons streven is om voor Kapot Sterk het hoogst haalbare erkenningsniveau, namelijk ‘theoretisch goed onderbouwd’, te bereiken. Hiervoor is het vereist om een gedetailleerd literatuuronderzoek te verrichten en data verzamelen om de effectiviteit en theoretische basis van het programma aan te tonen, zodat we voldoen aan de strenge criteria en richtlijnen die door de commissie worden gehanteerd.