Over Kapot Sterk
Altijd al willen weten wat het doel is van het lesprogramma Kapot Sterk? Of ben je benieuwd naar het team achter Kapot Sterk? Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet.
De oprichting van Kapot Sterk
Team Straatwaarden, onderdeel van het RIEC Midden Nederland, adviseert en ondersteunt bij het ontwikkelen en uitvoeren van interventies gericht op het terugdringen van jonge aanwas in de drugscriminaliteit. Kapot Sterk is één van de interventies die uit de koker van team Straatwaarden is ontwikkeld. In beginsel is er gestart met het draaien van een pilot in de stad Utrecht op twee basisscholen en uiteindelijk heeft er een uitbreiding plaatsgevonden bij meerdere gemeenten in Midden Nederland en is Kapot Sterk zelfs een landelijke interventie geworden.
Het doel van lesprogramma Kapot Sterk
Het lesprogramma Kapot Sterk is ontwikkeld om de weerbaarheid van leerlingen in groep 8 te vergroten tegen de verleidingen van (drugs)criminaliteit. Door middel van interactieve lessen leren de leerlingen belangrijke sociaal-emotionele vaardigheden zoals zelfvertrouwen, probleemoplossend vermogen en veerkracht. Dit programma helpt hen bewuste keuzes te maken en weerstand te bieden tegen negatieve invloeden.
tegen criminaliteit & groepsdruk
op verleidingen en gevaren
om nee te zeggen en jezelf te blijven
Het team achter Kapot Sterk
Kapot Sterk is opgericht op basis van de behoeften van diverse partners in Midden Nederland om de instroom van jongeren in de criminaliteit te verminderen. Straatwaarden, onderdeel van het RIEC Midden Nederland, adviseert en ondersteunt bij het ontwikkelen en uitvoeren van interventies gericht op jonge aanwas en drugscriminaliteit. Deze interventies zijn preventief, persoonsgericht en/of repressief van aard en zijn bedoeld voor professionals uit het sociaal- en veiligheidsdomein, professionals op school en het verhogen van de weerbaarheid van de wijk.
Het team achter Kapot Sterk valt op dit moment nog onder het RIEC Midden Nederland en opereert onder het team Straatwaarden. Straatwaarden is gespecialiseerd in het terugdringen van jonge aanwas in de criminaliteit. Ons team bestaat uit gepassioneerde professionals die ondersteuning bieden bij het uitdragen van Kapot Sterk binnen een gemeente en zorgt voor een vlotte samenwerking tussen gemeenten, scholen en ketenpartners.
Veelgestelde vragen
Wat is het doel van Kapot Sterk?
Het doel van Kapot Sterk is om de weerbaarheid van leerlingen in groep 8 te vergroten tegen de verleidingen van (drugs)criminaliteit. Het programma richt zich op het bewustmaken van leerlingen over de risico’s van verkeerde keuzes en het ontwikkelen van sterke sociaal-emotionele vaardigheden.
Hoe is het programma Kapot Sterk opgebouwd?
Kapot Sterk bestaat uit vijf interactieve lessen van ongeveer een uur, verspreid over vier tot acht weken. Elke les behandelt specifieke thema’s zoals eigen keuzes maken, omgaan met groepsdruk, zelfvertrouwen en het aangeven van grenzen.
Wie zijn de betrokken partners bij Kapot Sterk?
Het programma werkt samen met ketenpartners zoals politie, jongerenwerkers, HALT en andere jeugdhulporganisaties. Deze partners dragen bij door gastlessen te geven en zorgen voor een positieve kennismaking met de leerlingen.
Hoe worden ouders bij Kapot Sterk betrokken?
Ouders worden geïnformeerd en bewust gemaakt van de problematiek rond jeugdcriminaliteit en krijgen handelingsperspectieven aangeboden. Ze spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van hun kinderen bij het toepassen van de geleerde vaardigheden in het dagelijks leven.